Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 76

LIVE

A+ A A-
10 maj

Medžlis IZ Cazin: Sastanak s porodicama stradalnika u “Cazinskoj buni”, sutra dženaza

Sastanak s porodicama stradalnika u “Cazinskoj buni”, sutra dženaza Sastanak s porodicama stradalnika u “Cazinskoj buni”, sutra dženaza

U Medžlisu islamske zajednice Cazin danas je upriličen sastanak sa porodicama stradalnika u “Cazinskoj buni”, uoči sutrašnjeg klanjanja dženaze svima koji su izgubili život u ovom procesu 1950.godine. Porodicama ubijenih i onih koji su kasnije stradali u zatvorima ili tokom progonstva u Srbac, su prezentirane aktivnosti koje su poduzete oko organizacije dženaze, a upućen je poziv i svim ostalim bližim i daljim potomcima žrtava, kao i ostalim Krajišnicima, da sutra prisustvuju klanjanju dženaze koja će biti obavljena na gradskom stadionu u Cazinu.

 

Islamska obaveza klanjanja dženaze muslimanima konačno će biti ispunjena i prema svima onima koji su stradali u procesu poznatom kao “Cazinska buna”. Radi se o žrtvama ubijenim 6.maja 1950.godine, onima koji su kasnije stradali u zatvorima u Foči i Zenici, na prinudnom radu u Brezi i svima koji su umrli tokom progonstva u Srpcu. Konačan spisak ovih ljudi još uvijek nije moguće dobiti, ali se pouzadno zna da gotovo nikome od njih nikada nije klanjan dženaza-namaz. Kako je islam religija koja definira vanredne okolnosti, tako je i dženaza-namaz u odsustvu uobičajena praksa koja će, u ovom slučaju nakon 62.godine, biti primjenjena. Članovi porodica stradalnika zadovoljni su činjenicom da je Rijaset islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donio zaključak o klanjanju dženaze koja će biti obavljena sutra u Cazinu. Klanjanjem dženaze, uz izvršavanje islamske obaveze prema stradalima, skinuće se još jedan dio tamnog oblaka nepravedne krivice koja  je decenijama nametana stanovništvu ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Sutra će oko 12 sati i 30 minuta na gradskom stadionu u Cazinu početi učenje Jasina pred duše svih stradalih. U 13 sati je ezan za podne- namaz nakon kojeg se klanja podne i džuma-namaz koje će predvoditi reis-ul-ulema IZ u BiH dr. Mustafa ef. Cerić. Nakon reisove hutbe, slijedi klanjanje dženaze. Medžlis IZ Cazin poziva sve potomke stradalih s područja Cazinske Krajine, ali sve ostale vjernike, da sutra prisustvuju ovom islasmkom, ali i historijskom činu.

Ocijeni
(0 glasovi)

Kenda Commerc

Maja Commerc

Vjenčanice Tamaris

Banja Vrucica

West Group

Alinea

Luna Park

MARKETING

ARHIVA

« Novembar 2015 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

PRATITE NAS

Radio Televizija Cazin © 2012 Sva prava prdržana. | Izrada i održavanje by: Administrator.