LIVE

A+ A A-
04 feb

Temperatura u Cazinu u 18 sati –12 stepeni!

Temperatura u Cazinu u 18 sati –12 stepeni! Temperatura u Cazinu u 18 sati –12 stepeni!

Snijeg i dalje pada!
Prema prognozama meteorologa, ovakvo vrijeme rezultat je suradnje sibirske anticiklone sa sjevera i ciklonalnog vrtloga na Sredozemlju. Zbog ciklone nam pritječe vlažan i nestabilan zrak koji u ovim smrzavajućim uvjetima postaje snijeg, a velika razlika u tlaku ovih sistema podržava i snažne sjeverne vjetrove.
Sutra će se vrijeme kratkotrajno smiriti, no od ponedjeljka, osobito prema večeri, ponovo se ocekuju obilnije padavine, a zadržat će se i vrlo hladno. Hidrometeorološki zavod Federacije BiH najavio je nastavak padavina sve do četvrtka.
Visine snijega danas u 13 sati: Kupres 110 cm, Sarajevo 101, Mostar 68, Bugojno 64, Livno 59, Drvar 51, Zenica 40, Jajce 39, Gradačac 35, Bihać 33, Tuzla 30, Sanski Most 23, Neum 12 centimetara.

Rješenjem federalnog Ministarstva prometa i komunikacija proglašeni su zimski uvjeti za vožnju na svim magistralnim putevima na području FBiH, te se zabranjuje kretanje za zglobne autobuse, teretna vozila i šlepere.
Zbog snježnih nanosa ili lavina u prekidu je odvijanje saobraćaja na dionicama magistralnih puteva: Sarajevo- Foča, Konjic-Jablanica-Mostar,Mostar-Široki Brijeg-Posušje, Livno-Šuica-Kupres, Livno-Tomislavgrad, Bosansko Grahovo – Strmica, Nevesinje- Gacko, Gacko- Tjentište, Gornji Vakuf- Prozor, Stolac-Neum, Na putnim pravcima Sarajevo-Olovo, Sarajevo-Konjic, Sarajevo-Pale, Kupres-Bugojno te na putevima od Mostara prema Čapljini, Čitluku i Stocu, saobraćaj se odvija otežano-jednom trakom.
Na području Neuma i Ravnog za saobraćaj su zatvoreni svi regionalni i lokalni putevi. Za sav saobraćaj zatvoreni su i regionalni putevi: R-467 Olovo-Ribnica,R-408 Glamoč-Drvar, R-418a Tomislavgrad- Prozor. Na regionalnim putevima R-443 Kreševo-Kiseljak,R-444 Breza–Vareš i R-446 Pale-Jahorina saobraćaj se odvija otežano jednom trakom.
I na ostalim putnim pravcima u našoj zemlji saobraća se otežano i usporeno, a ugaženog snijega na kolovozu na putevima koji su prohodni ima do 10 cm. Dodatne probleme stvara i niska temperatura zbog koje je kolovoz zaleđen, kao i mjestimično jak vjetar koji stvara snježne nanose. Iz BIHAMK-a apeluju da se na put ne kreće bez veće potrebe.
Za saobraćaj su zatvoreni granični prelazi:Prisika-Aržano,Hum-Šćepan Polje,Gorica-Vinjani i Bosansko Grahovo-Strmica.Na ostalim graničnim prelazima saobraćaj se odvija usporeno.

Na području općine Cazin svi putevi su prohodni, ali na kolovozima ima ugaženog snijega. Ekipe za čišćenje su na terenu i vrše čišćenje
putnih pravaca, no problem su sporedni nekategorisani putevi koje gradjani sami čiste u dogovoru s Komunalno-stambenim fondom.
Temperatura zraka u 18 sati u Cazinu je iznosila -12 stepeni Celzija.

Ocijeni
(1 Glasaj)
Radio Televizija Cazin © 2012 Sva prava prdržana. | Izrada i održavanje by: Administrator.